Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

Onze kerntaken

Het is onze missie om samen de gezondheid van mensen te verbeteren en de zorg van morgen te creëren. We richten ons hierbij op onze vier kerntaken die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden:

Zorg

We bieden patiënten kwalitatief goede en doelmatige zorg volgens de meest recente inzichten, passend binnen ons zorgprofiel. Dit betreft zorg waarvoor we een wettelijke taak hebben, zoals level 1 traumazorg en zorg aan patiënten met zeldzame aandoeningen via onze expertisecentra zeldzame aandoeningen , zorg binnen onze zes speerpunten  en complexe zorg (zoals multi-specialistische of multi-diagnostische zorg). Daarnaast vervullen we vanuit dit specifieke zorgprofiel een duidelijk onderscheidende rol in onze regio . We leveren kennis en innovatie voor onze partners, bijvoorbeeld voor zorg in de wijk en preventie in de Health Hub Utrecht  (o.a. aan de GGD). In de regio werken we al intensief samen op de acute zorg en maken we afspraken over verschillende onderdelen van de medisch specialistische zorg (vaatchirurgie, oncologie, cardiothoracale zorg). Zoveel als kan leveren we onze zorg al in een netwerkmodel (o.a. met onze vaste partners St. Antonius Ziekenhuis, Meander MC en Diakonessenhuis), waarin wij als UMC Utrecht primair zijn van complexe en derdelijnszorg. Vanuit ons onderzoek  en onderwijs  zijn we de innovatiemotor voor de regio, waarbij we innovaties samen met regiopartners, burgers, patiënten en studenten oppakken en zo snel mogelijk terugbrengen naar de regio en burgers en patiënten hier optimaal van kunnen profiteren. Samenwerken met patiënten is hierbij ons uitgangspunt, zodat we patiënten de zorg kunnen bieden die bij hen past. Ook verduurzamen we onze zorg zoveel mogelijk. Lees meer over onze impact voor patiënten .

Onderzoek

We verrichten wetenschappelijk onderzoek, waarbij er nauwe banden zijn tussen ons basale onderzoek en het meer toegepaste en klinische onderzoek. Ons onderzoek is geconcentreerd in zes multidisciplinaire programma’s (speerpunten). Ook onze zorg is hierin geïntegreerd. Op deze manier komen nieuwe ontdekkingen en kennis snel ten goede aan de patiënt en brengen we de zorg van morgen tot stand. Een belangrijk vertrekpunt voor ons onderzoek zijn vragen van onze patiënten  en van de maatschappij. En we kijken hoe we ons onderzoek kunnen verduurzamen . Lees meer over ons onderzoek voor de zorg van morgen.

Onderwijs en opleidingen

We bieden onderwijs aan onze studenten, (bio)medische onderzoekers, artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners via onze principes van De Nieuwe Utrechtse School , waarbij multidisciplinair en interprofessioneel opleiden centraal staat:

  • Interprofessioneel en interdisciplinair leren

  • Patiëntenparticipatie

  • Inclusie en diversiteit

  • Translational medicine & life sciences

  • Veerkracht & welzijn

  • Planetary health

Zo leiden we topprofessionals op die bijdragen aan kennisontwikkeling in en voor de gezondheidszorg; voor de zorg van nu én van morgen. Bijvoorbeeld via de nieuwe interdisciplinaire bachelor Zorg, Gezondheid en Samenleving en de master Medical Humanities , die we samen met de faculteit Geesteswetenschappen verzorgen. Onze studenten en patiënten betrekken we bij de ontwikkeling van ons onderwijs.  We bieden ontplooiingsmogelijkheden en een klimaat van continue vernieuwing. Lees meer over onze impact voor studenten .

Valorisatie

We zetten ons in om de in het UMC Utrecht opgedane kennis en innovaties om te zetten naar nieuwe diagnostische mogelijkheden, behandelingen en preventieve interventies die ook echt ingezet kunnen worden in de dagelijkse praktijk. Zo ondersteunen we onderzoekers en ondernemers om kennis en innovaties naar de markt te brengen. Om van een concept naar een start-up te gaan, helpen we onder andere bij het: beschermen van intellectueel eigendom, waarborgen van integriteit, verkrijgen van de benodigde licenties en verkrijgen van financiering voor de start-up. Lees meer over wat we doen op het gebied van valorisatie .