Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

Samenwerken met patiënten in onderzoek

Ondersteunen onderzoekers in samenwerken met patiënten

Om onderzoekers in het UMC Utrecht te ondersteunen om samen te werken met patiënten, biedt het UMC Utrecht sinds 2022 een e-learning over hoe onderzoekers samenwerken met patiënten kunnen opnemen in een onderzoeksvoorstel. Op verzoek van onderzoekers hebben we deze e-learning in 2023 ook vertaald in het Engels. De e-modules worden al veel gebruikt (93 keer in 2023), ook in het onderwijs. Een e-module over de samenwerking tijdens onderzoeksprojecten volgt.

Studenten leren samenwerken in onderzoek

In het onderwijsblok Klinisch Wetenschappelijk Onderzoek (KWO) leren 3e-jaars geneeskundestudenten om wetenschappelijk onderzoek op te zetten en uit te voeren. Een vast onderdeel hierin is een college over patiëntenparticipatie. Vanaf september 2023 geven patiënten ook feedback op de onderzoeksvoorstellen die de studenten in groepjes moeten maken.

Bekijk de video over patiëntenparticipatie in onderzoek.

Samenwerken met patiënten in METC-aanvraag

Onderzoek met menselijke proefpersonen moet van tevoren worden getoetst door een Medisch Ethische Toetsingscommissie (METC). Vanaf maart 2023 staan in het METC-aanvraagformulier ook vragen over het betrekken van patiënten bij het opzetten en uitvoeren van het onderzoek. Een masterstudent schreef voor onderzoekers een heldere toelichting op de extra vragen.