Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

Zorg voor onze patiënten

We bieden kwalitatief goede en doelmatige zorg volgens de meest recente inzichten aan patiënten, passend binnen ons zorgprofiel. Dit betreft zorg waarvoor we een wettelijke taak hebben, zoals level 1 traumazorg en zorg aan patiënten met zeldzame aandoeningen via onze expertisecentra zeldzame aandoeningen , zorg binnen onze zes speerpunten en complexe zorg (zoals multi-specialistische of multi-diagnostische zorg). Ons uitgangspunt is hierbij is om samen te werken met patiënten , zodat we patiënten de zorg kunnen bieden die bij ze past.

Opening MRI-OK

Nieuwe intra-operatieve MRI-operatiekamer

In het najaar van 2022 hebben we de nieuwe intra-operatieve MRI-operatiekamer voor kinderen met hersentumoren geopend in het Wilhelmina Kinderziekenhuis samen met het Prinses Máxima Centrum. De MRI op de operatiekamer biedt de mogelijkheid om tijdens een operatie in de hersenen nieuwe MRI-scans van het operatiegebied te maken. Hierdoor is er actuele informatie over de grootte van de nog resterende tumor en de verhoudingen tot het gezonde omringende hersenweefsel voor de neurochirurg beschikbaar. ​​De neurochirurg kan zo veiliger en nauwkeuriger meer tumorweefsel verwijderen. En hierdoor zijn er minder complicaties en verbetert het eindresultaat van de operatie voor de patiëntjes, waardoor een extra operatie of heroperatie mogelijk vermeden kan worden. 

1000ste patiënt MR-Linac

In maart 2022 hebben we de duizendste patiënt bestraald met de MR-Linac . Steeds meer kankerbehandelingen in het UMC Utrecht vinden plaats met inzet van de MR-Linac. Met dit bestralingsapparaat in combinatie met een MRI-scanner kunnen patiënten heel precies bestraald worden, terwijl gezond weefsel gespaard blijft. Door de precisie en de dosis per keer zijn in totaal vaak minder bestralingen nodig. Het UMC Utrecht heeft drie MR-Linac-apparaten .

Eerste laserablatie bij epilepsie in Nederland

In mei 2022 hebben we, voor het eerst in Nederland, bij twee patiënten met epilepsie een MRI-geleide laserablatie in de hersenen uitgevoerd. Patiënten uit Nederland die deze behandeling moeten ondergaan, waren tot voor kort aangewezen op Houston (USA) of Londen (UK). Vanwege de hoge kosten kwam hiervoor een minimaal aantal patiënten in aanmerking. Nu de behandeling in het UMC Utrecht beschikbaar is, kunnen meer patiënten in Nederland hiermee geholpen worden. Door MRI-geleide laserablatie is schade aan omliggend weefsel met belangrijke functies te voorkomen. Ook is de behandeling minder belastend voor de patiënt, waardoor de patiënt sneller herstelt en eerder naar huis kan.

Beter uitzaaiingen van huidkanker voorspellen

In het UMC Utrecht is een nieuw voorspelmodel bij huidkanker ontwikkeld dat een betere inschatting geeft of huidkanker (melanoom) gaat uitzaaien naar de lymfeklieren en of een lymfeklieroperatie nodig is. Ieder jaar krijgen zo’n zevenduizend mensen in Nederland te horen dat ze een melanoom hebben. Met een lymfeklieroperatie kan een arts onderzoeken of er in die lymfeklieren uitzaaiingen zitten. Bij ongeveer 80% van de patiënten met melanoom die een operatie aan de lymfeklieren krijgt, blijken de lymfeklieren geen uitzaaiingen te bevatten. Dankzij het nieuwe voorspelmodel hoeven minder patiënten onnodig geopereerd te worden.