Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

Valorisatie van onderzoek

Het vertalen van wetenschappelijke kennis naar impactvolle oplossingen voor patiënten en de maatschappij, is een kerntaak van het UMC Utrecht. We ondersteunen onderzoekers en andere professionals bij valorisatie en funding vanuit het Research Support Office , onze deelname in onder andere Utrecht Holdings , UtrechtInc en via programma’s, zoals de Ureka Mega Challenge .

Licenties en start-ups Utrecht Holdings

Binnen Utrecht Holdings zijn er in 2023 in totaal vijftig nieuwe ideeën voor innovaties nader uitgewerkt en twaalf octrooiaanvragen gedaan voor initiatieven vanuit het UMC Utrecht. Naar aanleiding hiervan zijn er vijf licenties afgegeven voor het vermarkten van innovaties vanuit het UMC Utrecht.

In 2023 zijn er vijf licenties afgegeven voor het vermarkten van innovaties vanuit het UMC Utrecht.

Utrecht Holdings heeft via het Utrecht Health Seed Fund in 2023 geïnvesteerd in drie nieuwe UMC Utrecht start-ups, namelijk:

    • Phlox BV . Met behulp van gentherapie verlicht en geneest Phlox BV diverse hartziekten. 

    • Cordys Analytics BV . Cordys Analytics BV maakt revolutionaire hartzorg mogelijk door artsen en patiënten voor het elektrocardiogram naadloze toegang te bieden tot AI-diagnostiek. 

    • Fair Therapeutics BV . Met behulp van gepersonaliseerde geneeskunde biedt Fair Therapeutics BV toegankelijke geneesmiddelen tegen cystic fibrose.

In december 2023 heeft het Utrecht Health Seed Fund de investeringsperiode afgesloten. In 2024 wordt een nieuw fonds gelanceerd: Utrecht Holdings Seed Fund.

Nieuwe start-ups Utrecht Inc

Startup incubator UtrechtInc heeft in 2023 twee nieuwe startups met een UMC Utrecht-achtergrond (founder of IP) in haar programma en startup ecosysteem verwelkomt. Het gaat om:

    • DoDerm , een bedrijf dat natuurlijke huidverzorging voor dieren biedt dat de huid herstelt.

    • Cell-XS , een flexibel platform dat ervoor zorgt dat gentherapie zich snel richt op zieke cellen in het lichaam en dus minder bijwerkingen heeft voor patiënten.

TKI-subsidie van Health~Holland voor AI-labs

De topsector Life Sciences & Health van Health~Holland stelde in 2023 via de Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI)-subsidies 7,5 miljoen euro beschikbaar voor projecten geïnitieerd vanuit het UMC Utrecht. De TKI-subsidie is een financiële stimulans voor onderzoekers om samen met bedrijven innovatieprojecten op te zetten.

Met een deel van de TKI-subsidie (4 miljoen euro, waarvan 2 miljoen uit de TKI-subsidie 2022 en 2 miljoen uit de TKI-subsidie 2023) is er financiële steun geboden aan vijf AI-labs om deze te helpen starten. Elk lab ontving 800.000 euro. Deze kunstmatige intelligentie (AI)-labs van het UMC Utrecht initiëren publiek-private projecten om antwoorden te vinden op maatschappelijke vraagstukken met behulp van AI en datascience. In de Al-labs ontwikkelen onderzoekers uit diverse disciplines nieuwe kennis en toepassingen, samen met experts uit publieke en private organisaties, overheden en andere kennisinstellingen. De vijf labs richten zich op vier Versnellers in onze Connecting Worlds-strategie : Healthy Living , Imaging and Guided Interventions , Molecular ScienceLiving Technologies . en AI Methods .

De overige 5,5 miljoen is toegewezen aan projecten die via een call een subsidieverzoek hadden ingediend. Dit betrof onder andere een project over nieuwe diagnostische modaliteit PrecorDX en het project Discover E3. In Discover E3 wordt in samenwerking met Oncode Institute gewerkt aan onderzoek naar het gebruik van afbrekende eiwitten (multispan E3-ligasen) voor gerichte afbraak van membraaneiwitten bij kanker. Ook het project Lipid Five ontving subsidie. Hierin wordt een extra stofje toegevoegd aan nanogeneesmiddelen, zoals bepaalde vaccins, die de prestaties ervan sterk kan verbeteren.

Ook een nieuw publiek-privaat-samenwerkingsconcept van UMC Utrecht ontving steun vanuit Health~Holland. In het UMC Utrecht Bachelor Research Hub werkte een groep van 20 bachelorstudenten Biomedische Wetenschappen gedurende 10 weken aan een onderzoeksvraag van biotechnologiebedrijf Genmab. Het project, waarin er onderzoek werd gedaan naar nieuwe aangrijpingspunten voor de behandeling van kanker, creëerde synergie tussen onderzoek, onderwijs en de biotechnologische en farmaceutische industrie. De studenten ontwikkelden hun academische en onderzoeksvaardigheden en konden een kijkje nemen in de keuken van een bedrijf. Genmab deed nieuwe kennis op, waarmee de immunotherapiebehandeling van kanker kan worden verbeterd.

Innovaties door collega’s

In het innovatietraject Ureka Mega Challenge ondersteunen we collega’s om hun innovatieve ideeën om te zetten in daadwerkelijke producten, tools of werkprocessen die zowel voor patiënten als voor zorgprofessionals de kwaliteit van zorg verbeteren. 2023 was een lustrumjaar voor de Ureka Mega Challenge: we organiseerden de challenge inmiddels voor de tiende keer en konden negen mooie ideeën selecteren.

In februari 2024 selecteerde de jury vier finalisten:

    • HeLLO : een levermodel dat de toxiteit van medicatie in de lever kan voorspellen, wat helpt bij het ontwikkelen van veilige medicatie.   

    • JAMA: de inzet van natuurlijke nanodeeltjes om medicatie veilig gericht in zieke cellen te kunnen afleveren, waardoor ziektes (beter) behandeld kunnen worden.  

    • PERFECT FIT : perfect aansluitend 3D geprinte beademings-masker voor langdurig beademde patiënten, zodat drukplekken en ontsnappen van lucht kan worden voorkomen. 

    • R-KEY : een tweedeling steeksleuteltje om op een snelle en handige manier voedingssondes van het voedingssysteem los te koppelen, zodat sondes niet meer onnodig sneuvelen. 

5 juni 2024 vindt de finale show plaats, die in het kader van het lustrum een extra feestelijk tintje zal krijgen.