Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

Veerkracht en welzijn

In 2023 werkten we aan de verdere inbedding van veerkracht en welzijn in het onderwijs. Een greep uit alle initiatieven:

Sociale veiligheid in onderwijs: Dit zijn wij

In mei 2023 ging de campagne ‘Dit zijn wij’ van start. Met diverse activiteiten brachten we Dit zijn wij bij studenten en docenten onder de aandacht. Zo organiseerden we de ‘Dit zijn wij’ Collegetour en waren we tijdens de introducties van de opleiding Geneeskunde en de Graduate School of Life Sciences aanwezig met Dit zijn wij. Ook verwerkten we Dit zijn wij in de mentoren- en buddy trainingsdag, de faculteitsbrede tutortrainingsdag en de Dag van het Onderwijs. Daarnaast stelden  we een plan voor collegejaar 2023-2024 op, waarbij we het studenten-en docentenperspectief expliciet meegenomen hebben. En we ontwikkelden een 'code of conduct' en een e-module ‘consent matters’. Deze module is beschikbaar voor alle eerstejaars studenten Geneeskunde en Biomedische wetenschappen (vrijwillig te doorlopen).

Welzijn en veerkracht studenten verbeteren

Samen met de Universiteit Utrecht ontwikkelden we een gevarieerd aanbod aan trainingen en workshops op het gebied van welzijn en veerkracht voor studenten . Een greep uit dit aanbod: Pak stress aan, Veerkracht, Hier en nu, persoonlijk leiderschap: keuzes maken, mentaal fit: trainen in VR. Ook bieden we studenten persoonlijke coaching.

Symposia over veerkracht

Ook bínnen de curricula is er steeds meer ruimte voor het welzijn en de veerkracht van studenten. Zo organiseerden we in 2023 voor de tweede keer een eindejaarsymposium met focus op veerkracht en welzijn bij de bachelor Biomedische Wetenschappen. Dit symposium is verplicht voor alle eerstejaarsstudenten. De aangeboden workshops kunnen ze naar keuze volgen. En in november 2023 organiseerden we voor het eerst een symposium met dezelfde opzet voor derdejaars Geneeskundestudenten.