Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

Werving nieuwe collega’s

Net als alle umc’s en veel andere organisaties, heeft ook het UMC Utrecht last van de krapte op de arbeidsmarkt en is het lastig om alle vacatures goed in te vullen. In 2022 heeft onze focus daarom gelegen op het ontwikkelen van creatieve oplossingen voor het vinden van nieuwe medewerkers en het optimaliseren van onze systemen en processen voor een optimale kandidaat-ervaring. In 2022 hebben we 1.145 vacatures (fte) uitgezet en hebben we 1.247 sollicitanten aangenomen.

Optimalisatie data gedreven werven

In 2022 hebben we recruitmentmarketing en data gedreven werven geoptimaliseerd. Met het doorvoeren van deze optimalisaties is het gelukt om in 2022 het aantal sollicitanten iets te laten stijgen naar 15.309 (14.751 in 2021).

Wervingsprocessen en kandidaat-beleving geoptimaliseerd

Aan de hand van verschillende projecten hebben we gewerkt aan het optimaliseren van onze (wervings)processen en de kandidaatsbeleving. Een groot project hierin was de herinrichting van onze ‘Werken bij’ website . Met ruim 2,2 miljoen paginaweergaven op jaarbasis is dit een belangrijke bron voor sollicitanten. Centraal bij het opnieuw inrichten van de website stond de kandidaat-beleving bij het vinden van informatie, passende vacature(s) - zoals een functie op de OK of in de apotheek - en een heldere sollicitatieprocedure bij elke vacature, zoals die van administratief medewerker huisartsenopleiding. Ook kunnen (potentiële) sollicitanten een duidelijke indruk krijgen van wat de functie precies inhoudt, via de vele verhalen die collega’s hebben gedeeld . Al deze verhalen zijn ook te bekijken via onze social mediakanalen, zoals Facebook en Instagram .

Een Utrechts bakkie doen!

Om op een laagdrempelige manier in contact te komen met potentiële nieuwe medewerkers, hebben we in 2022 een creatieve wervingstool bedacht en ingezet, namelijk ‘Een bakkie doen’. De resultaten zijn succesvol met 150 aanmeldingen voor de doelgroep verpleegkundigen en 18 aannames in de tweede helft van het jaar. Ook huidige collega’s maken gebruik van de optie om ‘een bakkie’ te doen, waardoor we met de tool ook bijdragen aan interne mobiliteit en behoud. 

Arbeidsmarktcommunicatie aangescherpt

In 2022 hebben we de arbeidsmarktcommunicatiestrategie en werving aangescherpt op basis van de prioriteiten die vanuit onze Connecting Worlds-strategie zijn gesteld. De focus van onze wervingsactiviteiten is daardoor meer komen te liggen op de aangewezen kritische beroepen die voortvloeien uit programma’s, zoals het programma Toekomstbestendige verpleegkundige. Om dit kracht bij te zetten, hebben we een strategisch arbeidsmarktcommunicatiespecialist aangetrokken en hebben we innovatieve video’s ontwikkeld die we in 2023 zullen inzetten in onze werving.

Flexpool verpleegkundigen, zorgondersteuners en studenten

Binnen onze flexpool verpleegkundigen, hadden we ten tijde van de coronapandemie een Coronapool opgericht. Deze Coronapool konden we in 2022 opheffen. Meerdere verpleegkundigen uit deze pool zijn doorgestroomd naar een vaste functie in het UMC Utrecht. Daarnaast hebben ook een kleine dertig zorgondersteuners uit de flexpool een plek gevonden in één van onze reguliere teams.

Vanuit de flexpool verpleegkundigen hebben we in 2022 ruim zeventig flexverpleegkundigen ingezet en hebben we twaalf verpleegkundigen een traineeship kunnen aanbieden binnen ons programma Toekomsbestendige verpleegkunde. Na het traineeship hebben deze nieuwe collega’ allemaal een vervolgplek in het UMC Utrecht gevonden. Na deze succesvolle start van het traineeship zijn we eind 2022 de werving voor de volgende lichting trainees gestart.

 Via onze studentenpool vinden jaarlijks ruim zevenhonderd studenten een reguliere bijbaan in ons ziekenhuis. In 2022 hebben we hiernaast specifiek gezocht naar studenten die langer dan drie maanden inzetbaar zijn voor administratieve opdrachten. Naar aanleiding hiervan konden we een pool van ruim zestig studenten opbouwen en de eerste succesvolle matches maken. Ook voor het zorgnetwerk in de regio blijven we een gewaarde partij in het detacheren van (medisch)studenten. Zo hadden we in 2022, ook na de coronacrisis, blijvende samenwerkingen met onder andere huisartsenposten en het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).