Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

Uniek onderzoek

Ons onderzoek hebben we georganiseerd in zes inhoudelijke programma’s (speerpunten). Hierbij versnellen we op zes medisch inhoudelijke onderwerpen. We werken volgens de principes van Open Science. Een aantal voorbeelden van uniek en baanbrekend onderzoek in 2022 zijn:

Stamceltherapie bij hersenschade pasgeborenen

Onderzoekers en artsen van het UMC Utrecht ontwikkelen een nieuwe vorm van stamceltherapie voor pasgeborenen met hersenschade na een herseninfarct . De behandeling is erop gericht om het natuurlijke herstelvermogen van het babybrein te ondersteunen. Uit de klinische studie die recent is afgerond blijkt dat mesenchymale stamcellen via neusdruppels veilig aan deze pasgeborenen kunnen worden toegediend. De bevindingen van de onderzoeksgroepen zijn in juni 2022 gepubliceerd in The Lancet Neurology .

Vroeger opsporen hart- en vaatziekten Check@home

In vier regio’s in Nederland is het grootschalige onderzoek ‘Check@home’ van start gegaan. In het onderzoek wordt nagaan of via thuistesten hart-, vaat-, nier- en suikerziekten onder 50 tot 75-jarigen vroegtijdig opgespoord kunnen worden. Het Check@Home-onderzoek is een initiatief van de Hartstichting, de Nierstichting, het Diabetes Fonds en de Dutch CardioVascular Alliance (DCVA) en duurt vijf jaar. Onderzoeksleiders komen uit het UMC Utrecht en het UMC Groningen.

Afbouw reumamedicatie met behulp van kunstmatige intelligentie

Als het ziekteproces bij reumapatiënten met medicijnen onder controle is gebracht, worden deze doorgaans afgebouwd. Bij het afbouwen van medicatie is er helaas altijd een risico dat de reumaklachten weer toenemen. Om het risico op zo’n opvlamming te verminderen, heeft het UMC Utrecht op basis van kunstmatige intelligentie een voorspellend computermodel ontwikkeld , dat nu in een studie wordt onderzocht.

Voorspellen of chemo bij borstkanker aanslaat

Borstkanker-onderzoekers van het UMC Utrecht hebben ontdekt dat een bepaald eiwit kan voorspellen of een chemokuur effectief is bij agressieve borstkanker . Bij vrouwen met borstkanker en veel FER-eiwit is de kans groter dat chemotherapie met taxanen zal aanslaan. Dat blijkt uit een onderzoek dat begin april 2022 verscheen in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Cell Reports .

Cognitieve problemen voorspellen

Vaatschade aan de witte stof in de hersenen kan voor allerlei cognitieve problemen zorgen, bijvoorbeeld in de taal of het geheugen van mensen. Onderzoekers van het UMC Utrecht hebben slimme software ontwikkeld die via hersenscans van dit soort schade kan voorspellen met welke problemen patiënten te maken gaan krijgen . Het model is in eerste instantie vooral bruikbaar voor patiënten die op de geheugenpoli komen en die dus vaak al klachten hebben. Later hopen de onderzoekers de software ook toe te kunnen passen op mensen die nog nergens last van hebben.