Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

Ons onderzoek voor de zorg voor morgen

Om de gezondheid van mensen te verbeteren en de zorg van morgen te creëren, werken onze onderzoekmedewerkers samen met onze partners en patiënten aan multidisciplinair onderzoek. De vraag van patiënten is hierbij vanzelfsprekend ons uitgangspunt. We streven naar de hoogst mogelijke kwaliteit en impact voor patiënten en de maatschappij.

Verduurzaming laboratoria

In ons onderzoek hebben we aandacht voor duurzaamheid, zowel via onderwerpen in onze onderzoeksagenda als voor het verduurzamen van ons onderzoek zelf.

In 2023 sloten we ons bijvoorbeeld aan bij LEAF (Laboratory Efficiency Assessment Framework) en droegen medewerkers van het UMC Utrecht eraan bij dat dit initiatief vanuit het Verenigd Koninkrijk ook in Nederland op de kaart werd gezet. Laboratoria verbruiken veel energie en hulpbronnen. Via LEAF verduurzamen we onze laboratoria en realiseren we een CO₂-reductie tot 10%. In 2023 brachten meer dan 35 researchgroepen en 17 labunits in het UMC Utrecht met een nulmeting hun apparatuur, energieverbruik en afval in kaart. Hiermee behaalden ze het brons certificaat, de eerste stap in verduurzaming. In 2024 volgen acties om de CO2-uitstoot verder te verminderen.

Ons onderzoek in cijfers