Preventie van ziekte
In het UMC Utrecht behandelen we niet alleen, we dragen er ook aan bij dat onze patiënten en medewerkers zo gezond mogelijk zijn en blijven. Dat levert gezondheidswinst op, maar is ook goed voor het milieu. De meest duurzame zorg is immers zorg die niet geleverd hoeft te worden. We zetten in op het bevorderen van een gezonde omgeving, voeding en leefstijl. Zowel voor patiënten als medewerkers. Dat doen we via programma’s rondom mentale gezondheid, sport en bewegen, voeding, roken, en alcoholgebruik. Het Schakelpunt Gezond Leven en beweegmonitoring zijn hier mooie voorbeelden van.
Gezonder en duurzamer voedingsaanbod
Het UMC Utrecht is voorhoede ziekenhuis in het project Goede Zorg Proef Je . In 2023 pasten we ons voedingsaanbod aan naar meer vegetarische, plantaardige en volkoren producten en producten met minder zout en suiker. Binnen de EWUU-alliantie onderzoeken we de milieubelasting van ziekenhuismaaltijden en de eiwitkwaliteit van vegetarische versus niet-vegetarische maaltijden. Dit biedt inzichten voor toekomstig onderzoek naar de rol van plantaardig eiwit in voeding voor patiënten en verbetering hiervan.