Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

Huisvesting

Het UMC Utrecht bouwt aan het ziekenhuis van de toekomst: een plek waarin de beste zorg voor onze patiënten, een prettige werkomgeving voor onze medewerkers en een optimaal opleidingsklimaat voor onze studenten samenkomen. Thema’s als duurzaamheid, doelmatigheid en flexibiliteit staan hierbij hoog in het vaandel. De behoeften van de gebruikers van gebouwen en ruimtes, waaronder de patiënten, bezoekers, medewerkers, studenten en samenwerkingspartners, zijn ons uitgangspunt.

Strategische ontwikkelvisie huisvesting

Onze strategische ontwikkelvisie huisvesting richt zich op verschillende onderdelen, zoals het buitengebied, de publieke gebieden, de poliklinieken, de klinieken, de kantoren, de labs, en de vernieuwing van de IC’s, OK’s en het geboortecentrum van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ).

Alle werkzaamheden voeren we in de komende vijftien jaar in zes fasen uit. Zo blijven we flexibel en kunnen we onderweg steeds antwoord geven op maatschappelijke veranderingen en veranderde wensen vanuit de gebruikers. Gedurende het proces van uitvoering vragen we hen continu om input en stemmen we plannen voortdurend met hen af. Tijdens de renovatie is enige hinder voor patiënten, bezoekers en medewerkers onvermijdelijk. Door de fasering zorgen we ervoor dat de primaire processen gedurende de gehele renovatie volwaardig kunnen blijven functioneren.

Vanzelfsprekend sluiten we met de strategische ontwikkelvisie huisvesting aan bij de invulling van de Zorg van morgen en de hieruit voortvloeiende behoeften voor onze zorg, ons onderzoek en ons onderwijs.

Een aantal highlights op het gebied van huisvesting in 2022 waren:

Opening MRI-OK

In het najaar van 2022 hebben we de nieuwe intra-operatieve MRI-operatiekamer voor kinderen met hersentumoren geopend in het Wilhelmina Kinderziekenhuis.

CT-scanner op de nieuwe Spoedeisende Hulp (SEH)

Om patiënten die spoedeisende hulp nodig hebben nog beter van dienst te kunnen zijn, hebben we onze Spoedeisende Hulp (SEH) verbouwd. In oktober 2022 konden we de nieuwe SEH openen . Met de vernieuwing van de SEH hebben we een state-of-the art spoedeisende hulp waar onze zorgverleners de best mogelijke complexe acute zorg leveren aan patiënten.

De nieuwe SEH is voorzien van een CT-scanner, waardoor we nog sneller en veiliger een diagnose kunnen stellen bij patiënten en ze hierdoor nog eerder de juiste zorg kunnen krijgen. De CT-scanner kan bovendien worden ingezet op twee traumakamers. Met de komst van de CT-scanner voldoen we aan de aangepaste eisen uit het nieuwe Kwaliteitskader Spoedzorgketen voor een level 1 traumacentrum.

Renovatie Hijmans van de Bergh gebouw

In het Hijmans van den Bergh gebouw van het UMC Utrecht vinden veel onderwijsactiviteiten vanuit de Faculteit Geneeskunde plaats en is ons Onderwijscentrum gevestigd. Door aangescherpte veiligheidseisen voor de vloerconstructie in dit gebouw moeten de vloeren echter gerenoveerd worden. In 2022 zijn we gestart met de renovatie die in totaal ongeveer vijftien maanden duurt.

In april 2022 hebben we alle activiteiten in het Hijmans van den Bergh gebouw verhuisd naar verschillende onderwijslocaties en het Bestuursgebouw . Deze verhuizing is zeer goed gegaan en zowel studenten als docenten zijn zeer tevreden over de locaties en faciliteiten. De terugkeer naar het Hijmans van den Bergh gebouw staat voor zowel het onderwijs als de medewerkers gepland in de zomervakantie van 2023.