Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

Onze strategische KPI’s

Patiënttevredenheid

Onze patiënten zijn tevreden met de zorg die we leveren. Om onszelf te blijven uitdagen, verhoogden we in 2023 onze norm van een gemiddeld een 8,4 in 2022 naar een 8,6. In 2023 scoorden we met een 8,7 voor onze poliklinische patiënten boven de norm en voor onze klinische behaalden we de (8,6). Vanzelfsprekend zijn we blij net deze scores en trots op al onze collega’s dat we samen dit resultaat hebben behaald.

Omdat we het belangrijk vinden dat onze patiënten zich gehoord voelen, hebben we in 2023 een nieuwe KPI toegevoegd. We hebben onszelf als ambitie gesteld dat minimaal 60% van onze patiënten zich gehoord voelen. We behaalden 54%, een goede start die tegelijkertijd doet beseffen dat we op dit gebied nog een extra inspanning moeten leveren. Een andere doelstelling is dat we bij 90% van de patiënten die ontslagen worden uit ons ziekenhuis, binnen 24 uur een ontslagbericht naar de huisarts sturen. Want we vinden het belangrijk dat de huisarts na ontslag de zorg thuis goed kan voortzetten. In 2023 realiseerden we een score van 73%. Dat is een mooie verbetering ten opzichte van de 62% in 2022 en laat nog ruimte voor verdere verbetering in 2024. Tot slot is het onze doelstelling om zorg zoveel mogelijk thuis te brengen bij patiënten. We willen daarom 50% van de poliklinische herhaalconsulten op afstand voeren. We realiseerden 48% in 2023 (45,6% in 2022).

Studenttevredenheid

Onze studenten zijn overwegend heel tevreden met ons onderwijs. Het percentage cursussen waarbij meer dan 55% van de studenten aangeeft zeer tevreden te zijn over de cursus als geheel is 24% (16,7% in 2022). Hiermee scoren we aanzienlijk boven onze norm van 15%. Vanzelfsprekend zijn we zeer blij met deze beoordeling.

Bij 88% van de cursussen geeft 80% of meer van de studenten aan tevreden of zeer tevreden te zijn over de cursus als geheel (87% in 2022). Onze norm is 100%, maar die is vooral bedoeld om het goede gesprek met elkaar te voeren. Ons streven is altijd om alle cursussen op of boven niveau te laten zijn. Met onderwijsinnovaties zoals nieuwe cursussen of nieuwe onderwijsvormen, is dat echter niet altijd gelijk mogelijk. Voor docentprofessionalisering scoorden we in 2023 boven onze norm dat 85% een Basis Kwalificatie Onderwijs (BKO) heeft, namelijk 87% had in 2023 deze BKO. Dit is een mooie verbetering ten opzichte van 2022, waar we nog 78% scoorden. Ook op het gebied van diversiteit en inclusie, hebben we mooie stappen gemaakt en scoorden we boven onze norm. 70% van onze docenten en opleiders hebben de biastrainingen op het gebied van diversiteit en inclusie gevolgd (58% in 2022). Onze norm is 60%.

Medewerkertevredenheid

In 2023 waardeerde 47,2% van de collega’s ‘werken bij het UMC Utrecht’ met een 8 of hoger. Dit is iets lager dan in 2022 (48,7%) en ligt beneden onze norm van 55%. Vanzelfsprekend streven we ernaar om de medewerkertevredenheid zo snel mogelijk op het gewenste niveau te brengen. Belangrijke aandachtspunten hierbij zijn onder andere ondersteuning van collega’s bij vitaliteit en duurzame inzetbaarheid . En bij hun ontwikkeling .

Het ziekteverzuim is in 2023 gedaald van 6,3% naar 5,7%. Hier zijn we blij mee, maar het verzuim lag in 2023 nog wel hoger dan onze norm (4,9%). Ook in de komende jaren zal ondersteuning van collega’s en vermindering van het ziekteverzuim dan ook een belangrijk aandachtspunt blijven. We zijn trots op de inzet van alle collega’s om samen de zorg voor onze patiënten op een hoog niveau te houden en te werken aan de zorg van morgen.

De mogelijkheid voor ontwikkeling is een belangrijk aspect om een fijne plek om te werken te zijn. In 2023 gaf 70,7% van de collega’s aan positief te zijn over de ontwikkelmogelijkheden die het UMC Utrecht biedt. Dit percentage ligt iets hoger dan in 2022 (69,8%), maar onder onze doelstelling van 72%. Ook het aantal afgeronde ontwikkelgesprekken lag met 41% in 2023 beneden onze norm van 75%. Voor de vastlegging van de gesprekken maken we gebruik van het systeem Performance & Goals (P&G). Dit systeem wordt niet als gebruiksvriendelijk ervaren en daarom hebben we in de 2023 de stappen in het systeem versimpeld. Eind 2023 hebben we ook de mogelijkheid gecreëerd om een Word-document te uploaden in het P&G-systeem, waardoor medewerkers en leidinggevenden tussentijds met een Word-document kunnen werken. We verwachten dat met deze aanpassingen de afgeronde ontwikkelgesprekken omhoog gaan.

Impact van onderzoek

In 2023 was ons wervend vermogen voor onderzoek 133 miljoen euro (100 miljoen in 2022). Hiermee hebben we onze norm van 112 miljoen ruim behaald. Het bedrag fluctueert van jaar tot jaar, aangezien we hiervoor afhankelijk zijn van externe mogelijkheden voor financiering van onderzoek. Vanzelfsprekend zijn we erg blij met het mooie bedrag in 2023, dat onze onderzoekers in staat stelt uniek onderzoek uit te voeren ten behoeve van onze patiënten en de maatschappij. In 2023 hebben we in totaal 84% van onze wetenschappelijke publicaties Open Access gepubliceerd (85% in 2022. Met het nagenoeg gelijkgebleven percentage Open Acces-artikelen, hebben we onze norm van een jaarlijkse stijging van 5% helaas niet behaald. Veel wetenschappers blijven een deel van hun artikelen publiceren in ‘gesloten’ tijdschriften van commerciële uitgevers. Het geeft aan dat voor de transitie naar 100% Open Access ook een open, publiek gefinancierde publicatieinfrastructuur nodig is.

Financieel gezond

Het UMC Utrecht is financieel gezond. Ons rendement van 4,6% in 2023 was hoger dan onze huidige langjarige norm van 1% en ons resultaat in 2022 (1,3%). Dit resultaat is vooral veroorzaakt door incidentele baten. Zo zijn ten opzichte van de begroting de volgende incidentele baten gerealiseerd: beschikbaarheidsbijdrage van het ministerie van VWS voor IC-capaciteit 10,8 miljoen euro en COVID-19-gerelateerde bijzondere opbrengsten voorgaande jaren 10,8 miljoen euro. Daarnaast zijn er incidenteel hogere baten van onze valorisatie-activiteiten van 8,9 miljoen euro bij de deelnemingen met name door de verkoop van het belang in de Julius Clinical Research B.V.

De interne productieverrekening van de zorgrealisatie versus de gemaakte afspraken​ betreft -1,3 miljoen. Hiermee hebben we onze norm van 0 niet behaald. De kleine onderproductie in 2023 wordt vooral verklaard door een lagere beschikbaarheid van de OK’s, vanwege het gebrek aan OK-assistenten en anesthesiemedewerkers.

Het jaarresultaat van alle divisies en directies​ gezamenlijk was in 2023 0,3 miljoen. Dit is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de -7,1 miljoen euro in 2022 en ligt boven onze norm van 0 euro. Het divisieresultaat in 2023 is gestegen doordat de divisies er per saldo in zijn geslaagd om doelmatiger te werken. Enkele divisies hebben een negatief jaarresultaat maar dit wordt gecompenseerd door divisies met een positief jaarresultaat.

Het percentage dagen dat het aantal beschikbare spoedbedden code groen heeft, was in 2022 52%. Eind 2022 hebben we een pakket van maatregelen getroffen om dit te verbeteren. Ook verhoogden we onze norm in 2023 van 75% naar 95%. Met 94% hebben we deze norm net niet behaald. Desalniettemin zijn we blij met de mooie verbeteringen die we op dit gebied hebben geboekt.