Voorwoord Raad van Bestuur
"Samen blijven we op ons pad, op weg naar de zorg van morgen"
Samen verbeteren we de gezondheid van mensen en creëren we de zorg van morgen. En samen creëren we meer waarde, omdat ieder mens telt. Dit is waar we als UMC Utrecht voor staan. De wereld om ons heen verandert continu en in rap tempo. In 2023 hebben we daarom een verdere beweging ingezet om met alle opgaven waar we voor staan op ons pad te kunnen blijven, op weg naar de zorg van morgen. Om wendbaar en flexibel uitdagingen en kansen om te zetten in meer waarde en impact voor de maatschappij. Nu en in de toekomst.
Een innovatieve en aantrekkelijke regio
Ingegeven door de opgaven vanuit het Integraal Zorgakkoord (IZA), intensiveerden we in 2023 bijvoorbeeld samenwerkingen in onze regio en breidden we deze verder uit. Niet alleen met de andere ziekenhuizen, maar ook met vele andere partijen zoals huisartsen, verpleeg- en verzorghuizen, thuiszorg en gemeenten. En met onderwijs- en kennisinstituten. Gezamenlijk realiseerden we in 2023 onder andere een Regiobeeld- en plan . Een mooie prestatie en belangrijke basis om vanuit het collectief en verbinding coherente regionale netwerkzorg te organiseren, met een sterke opleidings- en onderzoeksinfrastructuur. Alle partijen zijn enthousiast en heel betrokken.
“Samen werken we in 2024 verder aan een innovatieve en aantrekkelijke regio, waar we de juiste zorg op de juiste plek bieden, werken aan preventie en gezondheidsverschillen verkleinen.”
Blijven investeren in de toekomst
Daarnaast zetten we samen met vele collega’s, partners én patiënten ons strategische programma de Zorg van Morgen op. Dit stelt ons in staat om te kunnen blijven investeren in de toekomst en te innoveren in zorg, onderzoek, onderwijs en valorisatie, door onze ondersteunende processen te optimaliseren en doelmatiger te worden. Zo kunnen we blijven investeren in digitalisering om alle kansen die dit biedt om te zetten naar waardevolle oplossingen voor collega’s en patiënten. En in het vernieuwbouwen van onze huisvesting , waardoor dit optimaal aansluit bij de (toekomstige) behoeften van alle gebruikers. Ook investeren we verder in verduurzaming , zodat we de afspraken in de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 realiseren en bijdragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals (SDG’s)).
Een duurzame zorgsector en gezonde samenleving
Mooie verduurzamingsinitiatieven realiseerden we ook weer in 2023. Zo werden Planetary Health en duurzaamheid steeds meer integraal onderdeel van onze zorg, ons onderzoek en ons onderwijs. En we verduurzaamden onze bedrijfsvoering verder. Dit resulteerde onder andere in een verlaging van onze CO2-voetafdruk , minder afval en minder verspilling van voedsel en medicijnen . Belangrijke stappen, waarmee we samen op weg zijn naar een duurzame zorgsector en gezonde samenleving.
Patiënten centraal
In onze zorg , ons onderzoek en ons onderwijs staan patiënten centraal. We werken dan ook structureel met patiënten samen. De vragenlijst ‘Wij leren u graag kennen’ helpt ons bijvoorbeeld om nog meer persoonsgerichte en passende zorg te bieden. Ook hebben in 2023 geneeskundestudenten met een chronische aandoening -‘medisch dubbeltalenten’ - voor het eerst gastlessen gegeven in onze bachelor Geneeskunde. Dat onze patiënten de zorg die we leveren waarderen, bleek wederom uit het cijfer dat we van patiënten mochten ontvangen: gemiddeld een 8,7 . Vanzelfsprekend zijn we hier blij mee en trots op.
Waardering van collega’s en studenten
Ook zijn we blij met de waardering van onze collega’s en studenten . We leggen de lat voor onszelf hoog. Het is dan ook mooi om te zien dat een groot aantal studenten (zeer) tevreden is over ons onderwijs en dit percentage nog steeds stijgt. En zowel onze bachelor Geneeskunde als Biomedische Wetenschappen kreeg in 2023 (opnieuw) het predicaat ‘Topopleiding’ van de Keuzegids Universiteiten . Dit is geweldig. Tegelijkertijd zetten we ons in om steeds verder verbeteren. Daarom startten we in 2023 onder andere de beweging ‘Dit zijn wij’ om een meer sociaal veilige, open, inclusieve en stimulerende werk- en leeromgeving te creëren. Dit heeft een mooie beweging in gang gezet en zorgde voor waardevolle dialogen in onze organisatie. We gaan hier dan ook mee door in 2024.
Stappen op het gebied van zorg, onderwijs, onderzoek en valorisatie
Samen met onze collega’s, patiënten, studenten en partners hebben in 2023 tevens mooie resultaten behaald op het gebied van onze vier kerntaken zorg, onderwijs, onderzoek, en valorisatie.
Als het gaat om zorg maakten we onder andere een nieuwe thuismonitoringsapplicatie beschikbaar voor alle patiënten met een steunhart . Mede hierdoor nam thuismonitoring in 2023 verder toe. In het onderwijs zien we dat De Nieuwe Utrechtse School zich steeds verder ontwikkelt en we waardevolle onderwijsinnovaties realiseren. Zo zetten we Virtual Reality in als aanvulling op vaardigheids- en praktijkonderwijs en kunnen we studenten beter op de praktijk voorbereiden.
Ook kijken we met veel waardering naar onze onderzoekers en het unieke onderzoek in het UMC Utrecht. Zo bleek in 2023 bijvoorbeeld dat het mogelijk is om baby’s, zwangere vrouwen en ouderen te vaccineren tegen het RS-virus . Echt een keerpunt in de bestrijding van dit gevaarlijke virus. En, als we kijken naar valorisatie, ontvingen we bijvoorbeeld weer een mooie bijdrage van Health~Holland . Hiermee ondersteunen we onder andere vijf kunstmatige intelligentie (AI)-labs waar we met behulp van AI en datascience antwoorden op maatschappelijke vraagstukken realiseren.
Klaar voor de toekomst
Zo terugkijkend concluderen we dat we ook in 2023 mooie resultaten hebben behaald waar we met z’n allen trots op kunnen zijn. Tevens hebben we verder geïnvesteerd om ook in de toekomst een wendbare, duurzame en financieel gezonde organisatie te zijn en blijven. Een organisatie die mensen in het centrum plaatst. Waarin we met veel gedrevenheid en vertrouwen ook in de komende jaren samen verder werken aan het creëren van de zorg van morgen. En we meer waarde creëren, omdat ieder mens telt. Nu en in de toekomst.
Raad van Bestuur UMC Utrecht,
Margriet Schneider
Arno Hoes
Josefien Kursten
Remco van Lunteren