Mens: Onze impact op studenten en samenleving
Om goed te kunnen studeren en je als student goed te kunnen ontwikkelen, is het belangrijk dat onze studenten zich welkom, veilig, gerespecteerd en gewaardeerd voelen. Daarom hebben we - meer dan ooit - aandacht voor het geluk en de gezondheid (welzijn) van onze studenten. Uit vele onderzoeken blijkt namelijk dat studenten in de zorg laag scoren op welzijn. Ze ervaren bijvoorbeeld veel stress. Studenten zijn benieuwd hoe we hier aandacht aan besteden. En wat wij doen om ons onderwijs zo divers en inclusief mogelijk in te richten.
In 2024 hebben we ervoor gekozen om ‘welzijn’ als vast onderdeel in ons onderwijs op te nemen. De veranderingen in het opleidingsprogramma waar we nu mee bezig zijn, bieden een mooie kans om dit structureel in te bedden. Zo hoeven studenten er niet mee aan de slag in de weinige vrije tijd die ze door hun volle studieprogramma hebben. Ook stelden we in 2024 een Wellbeing Officer aan. Dit is iemand die net is afgestudeerd en input ophaalt bij onze studenten op het gebied van welzijn.
Nieuwe gedragscode voor studenten, docenten en begeleiders
In ons cultuurprogramma Dit zijn wij , ontwikkelden we een nieuwe gedragscode voor studenten, docenten en begeleiders. Zo weten zij wat er van hen verwacht wordt én wat iedereen van de ander mag verwachten. Dit draagt bij aan een veilige omgeving, waarin studenten en medewerkers goed kunnen presteren. En ze zich welkom, gerespecteerd en gewaardeerd voelen.
Meer workshops en trainingen
Als ze hier behoefte aan hebben, kunnen studenten bij veel verschillende mensen terecht voor een luisterend oor en advies. De Universiteit Utrecht biedt ook veel workshops en trainingen aan die onze studenten helpen om een goede balans te vinden tussen studie, persoonlijke ontwikkeling en dagelijks leven en om zich goed te voelen. In 2024 verbeterde het aanbod workshops en trainingen en werd het uitgebreid. In 2024 organiseerden we ook voor PhD’ers en docenten/tutoren een aantal workshops en trainingen over welzijn. En we verzorgden voor de vierde keer het KICK-start /NEW@UU programma voor startende studenten. Dit is een programma van één of twee dagen om studenten goed voor te bereiden op hun studie- en studententijd. Hierin leren ze onder andere hoe de sociale structuren van de universiteit werken, wat de ongeschreven regels zijn en wat de omgangsnormen zijn. Studenten gaven aan dat ze na het programma een betere kijk hadden op het begin van hun tijd aan de universiteit. Al deze activiteiten dragen eraan bij dat studenten en PhD’s beter in hun vel zitten en zich goed kunnen ontwikkelen.
Hoe zorgen jullie voor een leeromgeving, waarin iedereen zich gehoord en thuis voelt?
We willen dat alle studenten zich bij ons thuis, gezien en gehoord voelen. Om een veilige, inclusieve en ondersteunende leeromgeving te bieden, werken we ook samen met de Universiteit Utrecht onder de naam Belonging@UU.
In 2024 maakten we onder andere de Infosheet Belonging@UU. Hier vinden docenten en studenten praktische informatie over hoe ze een leeromgeving veilig en inclusief kunnen maken. Ook ontwikkelden we een interventie waarin ouderejaarsstudenten in video’s hun ervaringen rond ’thuis voelen’ delen. Nieuwe studenten voelen zich hierdoor niet alleen in hun uitdagingen om zich thuis te voelen en zij ontwikkelen een groeimindset en thuisgevoel. Studenten zeiden dat ze na deze interventie vertrouwen hadden in dat wat ze voelen normaal is en dat alles wel goed gaat komen. Ook gaven we in de faculteit Bètawetenschappen een workshop ‘Supportive Classrooms@UU’ aan docenten. Hier leerden docenten hoe ze voor een ondersteunende leeromgeving kunnen zorgen. Docenten analyseerden bijvoorbeeld verschillende praktijkvoorbeelden, waarin ze belangrijke onderdelen die helpen een ondersteunende en betekenisvolle relatie met studenten op te bouwen identificeerden.
“Ouderejaarsstudenten deelden in video’s hun ervaringen rond ‘thuis voelen’. Hierdoor kreeg ik vertrouwen in dat wat ik voelde normaal is en dat alles wel goed gaat komen.”
Biedt het onderwijs van het UMC Utrecht iedereen gelijke kansen, ongeacht afkomst of achtergrond?
Met ons onderwijs geven we studenten en zorgprofessionals in opleiding kennis en kunde mee, ongeacht hun afkomst of achtergrond. Daarnaast zetten we ons specifiek in om iedereen gelijke kansen te geven. In 2024 organiseerden we bijvoorbeeld een nieuw onderwijsprogramma waarmee we nieuwkomers helpen.
Nieuwkomers meer kansen op de arbeidsmarkt
Als regio openen we onze deuren voor statushouders en vergroten we hun kansen op leren of werken in de zorg in Nederland. In 2024 organiseerden we het nieuwe onderwijsprogramma: ‘Oriëntatie in de Nederlandse Gezondheidszorg’ voor statushouders met een zorgachtergrond die niet in Nederland zijn opgeleid. In dit programma maken ze uitgebreid kennis met de Nederlandse gezondheidszorg, inclusief (medische) taal. In 2024 waren er twee rondes van het onderwijsprogramma. Hier deden in totaal 24 statushouders aan mee. Voor 11 deelnemers was het programma al een succes. Zij vonden een passende baan. Het ging om deelnemers met verschillende zorgberoepen, zoals verloskundige, (specialistisch) arts, verpleegkundige, operatieassistent en laborant. Zo ging de Afghaanse Najibullah aan het werk op onze afdeling KNO. Door deelname aan het programma vergroten nieuwkomers hun kansen op de arbeidsmarkt. We helpen hiermee het tekort aan zorgmedewerkers op te lossen.
Najibullah, student: “Ik heb nu een baan op mijn favoriete afdeling: KNO. Daarvoor zat ik thuis en had ik geen contact met Nederlanders. Met dit onderwijsprogramma voor nieuwkomers heb ik veel geleerd over vaktermen en de culturele verschillen in het Nederlandse zorgsysteem. Het heeft me veel zelfvertrouwen en kennis gebracht.”
Hoe zorgt het UMC Utrecht ervoor dat studenten ook leren van en samenwerken met andere beroepsgroepen?
Om studenten te leren samenwerken met andere beroepsgroepen, maken we interprofessioneel en interdisciplinair leren steeds meer onderdeel van ons onderwijs. In 2024 gingen bijvoorbeeld 400 studenten Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen samen aan de slag in de jaarlijkse multidisciplinaire Health Challenge . Samen werkten zij aan de vraag: hoe kunnen we zoveel mogelijk kinderen met een spierziekte helpen? Ze bedachten nieuwe ideeën voor de behandeling en diagnose van spierziekten bij kinderen en werkten deze uit. Zo leerden ze samen te werken, gebruik te maken van kennis van andere beroepsgroepen en maakten ze direct impact op de maatschappij.