Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

Bestuur: Onze impact op eerlijk en betrouwbaar werken

Als UMC Utrecht kijken we naar wat voor onze collega’s belangrijk is. En maken we samen met hen belangrijke beslissingen voor onze organisatie. Dit willen we op een heldere en betrouwbare manier doen. Onze collega’s hebben een unieke kijk op de invloed van bepaalde beslissingen en ontwikkelingen. Uit onze enquête onder collega’s  blijkt dat zij vooral benieuwd zijn naar hoe wij hen om hun mening, kennis en voorstellen vragen bij belangrijke ontwikkelingen in onze organisatie.

In het UMC Utrecht moedigen we medewerkers en ook patiënten en studenten aan om mee te denken en advies te geven over de koers van onze zorg, ons onderzoek en ons onderwijs. Samen kunnen we de kwaliteit van zorg, onderzoek en onderwijs waarborgen en verbeteren. Formeel hebben we hiervoor onze medezeggenschapsorganen . Onze collega’s en studenten krijgen tijd en ruimte voor het vervullen van een rol in een van deze raden. Daarnaast bieden we ook trainingen en andere opleidingsmogelijkheden om hen in hun rol te ondersteunen.

Regieverpleegkundigen verbeteren de zorg

Een mooi voorbeeld van hoe we collega’s stimuleren om actief mee te werken aan verbetering van zorg, vinden we in ons programma Toekomstbestendige Verpleegkunde , met de nieuwe functie ‘regieverpleegkundige’ . Naast hun werk in de zorg, krijgen regieverpleegkundigen ook tijd voor andere verbeterinitiatieven/-projecten, zoals innovaties uittesten en toepassen in de zorg.

Op onze afdeling neuro-oncologie werkte een regieverpleegkunde in 2024 bijvoorbeeld aan verkorting van de intensieve zorg op een aparte afdeling na een operatie aan het hoofd. Patiënten kunnen zo sneller op de reguliere verpleegafdeling terecht met intensieve controles daar. Dit is prettiger voor patiënten en hierdoor kunnen ook meer mensen sneller de operatie krijgen die ze nodig hebben. De regieverpleegkundige bestudeerde de situatie, vroeg input aan collega’s en maakte zo in samenwerking een haalbaar plan.  

Julia, regieverpleegkundige: “Als regieverpleegkundige sta ik dicht bij de patiënt en weet ik wat werkt en wat niet. Ook zie ik het grotere plaatje, onderzoek ik wat beter kan, en heb daar inspraak in. Zo kan ik samen met collega’s de zorg voor patiënten echt verbeteren. Dat geeft veel voldoening.”

De stem van collega’s bij de transformatie van onze organisatie

In ‘de transformatie’  kijken we hoe we onze processen slimmer en meer op dezelfde manier kunnen vormgeven. Dit om sneller te vernieuwen en te verbeteren en beter in te spelen op veranderingen en vragen vanuit de maatschappij. Hiervoor moeten we op een andere manier samenwerken. Daarom gaan we de structuur van onze organisatie veranderen. Voor collega’s is dit vanzelfsprekend een belangrijke ontwikkeling. Daarom moedigden we hen aan om hun specifieke vragen of zorgen te delen. Dit kunnen ze doen met hun leidinggevende of de voorzitter van een werkgroep. Ze worden dan persoonlijk geholpen. Uiteraard kunnen ze in de transformatie ook altijd hun stem laten horen door in gesprek gaan met onze advies- en medezeggenschapsorganen .

In 2022 deden we in zogenaamde ‘sprints’ het voorwerk voor de transformatie, bij de start van het programma de Zorg voor Morgen. Hier hebben circa duizend collega’s aan deelgenomen. Inmiddels werken zo’n 250 collega’s in een van de vier veranderstromen (ontwerpen, voorbereiden, veranderen en/of regisseren). Zij hebben wekelijkse werksessies. Hierin worden plannen besproken en verder uitgewerkt. Deze groep wordt steeds groter. Collega’s worden hiervoor actief benaderd of ze geven zelf aan dat ze eenmalig, regelmatig of blijvend mee willen denken of werken.