Mens: Onze impact op patiënten en samenleving
Iedereen is anders. En iedereen heeft andere wensen. Wij willen patiënten zorg bieden die voor hén goed is. In het UMC Utrecht leren wij onze patiënten daarom niet alleen kennen als patiënt, maar ook als persoon. Want alleen de mensen zelf weten wat belangrijk is in hun leven. En dat willen wij ook graag weten. Uit onze enquête blijkt dat patiënten vooral benieuwd zijn naar hoe we hen leren kennen als mens en hoe we met patiënten samenwerken.
In het UMC Utrecht hebben we op verschillende manieren aandacht voor de mens achter de patiënt.
Wij leren u/jou graag kennen
In het UMC Utrecht gebruiken we de vragenlijst ‘Wij leren u graag kennen’
/ ‘Wij leren jou graag kennen’
om patiënten te ondersteunen bij het delen van informatie over wat voor hen belangrijk is. Dit helpt onze zorgverleners om hun patiënten te leren kennen. In de vragenlijst staan vragen als: Wat zijn voor u belangrijke activiteiten (nu en in de toekomst)? Wie zijn voor u belangrijke mensen in uw leven en waarom? En: waar maakt u zich zorgen over als het gaat om uw gezondheid? De antwoorden zijn de basis voor het gesprek met (ouders van) patiënten. Zo weten onze zorgverleners wat belangrijk is en kunnen ze samen met (de ouders van) patiënten komen tot zorg die echt bij de patiënten past
.
In het laatste kwartaal van 2024 heeft 66 procent van de volwassen patiënten de vragenlijst ingevuld.
Voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar was dit 37 procent. Patiënten geven aan dat de vragenlijst hen helpt om na te denken over wat voor hen belangrijk is in zorg en behandeling.
Evalueren en verbeteren
In 2024 startten we ook met een proef op twee afdelingen voor het evalueren van de zorg met patiënten. In overleg met patiënten plannen verpleegkundigen een moment voor een gesprek over de zorg (meestal op dag 4 van de opname). Patiënten ontvangen voorafgaand aan het gesprek een korte vragenlijst, zodat ze zich kunnen voorbereiden. Verpleegkundigen gebruiken deze vragenlijst tijdens het gesprek waarin ze met de patiënt de ontvangen zorg evalueren. Zo blijven we steeds in gesprek met de patiënt en kunnen we samen onze zorg verbeteren. Verpleegkundigen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis evalueren al langere tijd op deze manier de zorg met (ouders van) patiënten.
Daarnaast vragen we onze patiënten continu naar hun ervaringen met de zorg op onze poliklinieken en bij opname in onze kliniek via onze patiëntenervaringsmonitor (PEM). De uitkomsten gebruiken we om onze zorg te verbeteren. Zo bleek dat patiënten op de polikliniek graag beter geïnformeerd wilden worden over de wachttijd. We zijn hiermee aan de slag gegaan en maakten het mogelijk dat op al onze poliklinieken de wachttijden nu op schermen worden aangegeven.
In 2024 hebben 11.969 (ouders van) onze patiënten onze patiëntervaringsmonitor (PEM) ingevuld
Samen beslissen over zorg, onderzoek en onderwijs
Ook betrekken we patiënten actief bij beslissingen over hoe we in algemene zin onze zorg en ons onderzoek en onderwijs inrichten. Dit doen we via ons patiëntenpanel , waar meer dan 2.000 patiënten bij betrokken zijn. En via ons Bureau PatiëntenInzet met zo’n 100 actief deelnemende patiënten. Om informatie die we hieruit verzamelen om te zetten in verbeteracties, startten we in 2024 het patiëntensignalenoverleg. Zo verbeteren we onze zorg, ons onderzoek en onderwijs en sluiten we beter aan op de wensen van patiënten.
Hoe zorgt het UMC Utrecht ervoor dat informatie voor iedereen duidelijk is?
We vinden het belangrijk dat al onze informatie voor iedereen duidelijk is. Bijvoorbeeld door geen moeilijke woorden te gebruiken. In plaats van ‘preventie’, zeggen we nu ‘voorkómen van ziekten’. En in plaats van ‘intramusculair’, ‘in de spier’. Om onze zorgprofessionals hierbij te helpen, lanceerden we in 2024 het spel ‘Welk woord vervang jij?’.
Animatievideo’s via nieuw elektronisch patiëntendossier
Ook kunnen patiënten sinds 2024 via eenvoudige filmpjes antwoord vinden op vragen. Bijvoorbeeld over borstanker, hart- en vaatziekten, en bestraling en onderzoeken via een scan of echografie. Op onze website zijn verschillende voorbeelden te zien, zoals de video over endometriose . Hiervoor werken we samen met het bedrijf Indiveo . Deze filmpjes kunnen patiënten zien in onze patiëntenfolders op onze website en via het nieuwe elektronische patiëntendossier (EPD) . Voor het nieuwe EPD maken we ook gebruik van gestandaardiseerde software voor al onze poliklinieken. Hierdoor kunnen we makkelijker gegevens gaan uitwisselen tussen ziekenhuizen in de regio. Onze zorgverleners hebben hierdoor eerder en makkelijker belangrijke informatie over een patiënt en kunnen zo de zorg aan patiënten verbeteren.
Verbeterde website naar aanleiding van feedback
In 2024 maakten we ook onze website beter toegankelijk voor blinde en slechtziende mensen. Hiervoor installeerden we een tool op onze website, waarmee het mogelijk is om tekst te vergroten, te vertalen of voor te laten lezen. Dit naar aanleiding van een tip van Richard, patiënt bij het UMC Utrecht . We waren heel blij met Richard’s suggestie en maakten er dus meteen werk van. Hiernaast ondersteunen we patiënten in waar en hoe ze informatie kunnen vinden en helpen we ze om dit te begrijpen .