Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

Valorisatie van onderzoek

Het vertalen van wetenschappelijke kennis naar impactvolle oplossingen voor patiënten en de maatschappij, is een belangrijke doelstelling van het UMC Utrecht. Om deze doelstelling in te vullen, ondersteunen we onderzoekers en andere professionals bij valorisatie en funding via het Research Support Office , Utrecht Holdings , THINC , UtrechtInc en een aantal programma’s, zoals de Ureka Mega Challenge .

Utrecht Holdings

Binnen Utrecht Holdings zijn er in 2021 34 nieuwe ideeën voor innovaties vanuit het UMC Utrecht ingebracht, 7 aanvragen voor octrooi gedaan en 2 licenties afgegeven voor het vermarkten van innovaties vanuit het UMC Utrecht. Op basis van kennis uit het UMC Utrecht, werden 7 start-ups gelanceerd. Eén van deze start-ups betrof de innovatie 3D-geprinte orthopedische implantaten, die de behandeling van patiënten met een orthopedische aandoening kunnen verbeteren. Een ander voorbeeld is de chirurgische behandeling van scoliose op jonge leeftijd. Ook is in 2021 de eerste patiënt met kanker behandeld met cellulaire immunotherapie-innovatie uit het UMC Utrecht.

5 nieuwe start-ups Utrecht Inc

Startup incubator UtrechtInc verwelkomde in 2021 5 nieuwe startups met een UMC Utrecht achtergrond in haar programma en startup ecosysteem: CryoCloud, MEDxAI , PapSamurAI , MIAMAP  en Nanocell Therapeutics .

TKI-subsidie van Health Holland

De topsector Health Holland stelde in 2021 via de TKI-subsidie 3 miljoen euro beschikbaar voor projecten geïnitieerd vanuit het UMC Utrecht. De TKI-subsidie is een financiële stimulans voor onderzoekers om samen met bedrijven innovatieprojecten op te zetten. Eén van de zeven geselecteerde publiek-private projecten vanuit het UMC Utrecht is het onderzoeksprogramma MRIguidance dat voor stralingsvrije beeldvorming voor patiënten met scoliose zorgt. Via MRI kunnen zowel de botten als de spieren zichtbaar worden gemaakt, waardoor er minder stralingsbelasting voor patiënten is.

Ureka Mega Challenge

Deze achtste editie leverde maar liefst 22 ideeën op

Via de Ureka Mega Challenge stimuleren en ondersteunen we collega’s om innovatieve ideeën die aansluiten bij onze Connecting Worlds-strategie om te zetten in daadwerkelijke producten, tools of werkwijzen/-processen die in de praktijk kunnen worden gebruikt. En die de kwaliteit van zorg verbeteren, gezonde leefstijl ondersteunen, patiënten meer regie geven over hun ziekte en behandeling of het werk voor zorgprofessionals verbeteren en/of efficiënter maken. In 2021 was de achtste editie van de Ureka Mega Challenge. Er werden 22 ideeën aangemeld. 8 ideeën stroomden door in het Ureka-traject. De winnaar werd BE-FAST . BE-FAST is een oogbewegingsanalysemethode via AI en een smartphone, waarmee een herseninfarct (Posterior Circulation Infarct Strokes (PCIS) vroegtijdig kan worden gedetecteerd. Deze vroege detectie zorgt voor een betere kwaliteit van leven voor de patiënt (minder invaliditeit, hospitalisatie, diagnostische testen) en minder zorgkosten.